KreitenmolenVitaal-header01a
KreitenmolenVitaal-header02a
KreitenmolenVitaal-header03a

Slimme verlichting

Trendsettende proef met slimme technologie op Bedrijventerrein Kreitenmolen

Eind december 2016 werd door een aantal proefpersonen, ‘de pioniers plus’, een app in gebruik genomen. Deze heeft tot doel de dagelijkse leefbaarheid te vergroten. De app biedt iedere deelnemer toegang tot een besloten, digitale omgeving die bijdraagt aan de veiligheid op het bedrijventerrein. Vereniging Kreitenmolen Vitaal verbond zich aan deze proef samen met de gemeente en Philips.

Slimme verlichting

Op het bedrijventerrein is de nieuwe verlichting geplaatst. Daarnaast zijn bij de pionier plus-bedrijven extra lampen bevestigd. De app geeft een waarschuwing wanneer bijvoorbeeld tijdens sluitingstijd beweging rond hun eigendom wordt gedetecteerd. Als de ondernemers de situatie niet vertrouwen, kunnen ze de straat- en pandverlichting op afstand met de app feller laten branden. Dit heeft voor mensen met kwaad in de zin een afschrikkend effect.

Communicatie en samenwerking

De app biedt de mogelijkheid om zowel wenselijks als onwenselijke situaties te melden. De meldingen komen anoniem in de  ‘community’ terecht. De zender van het bericht kan kiezen of het enkel door de parkmanager of door alle deelnemers ontvangen wordt. In beide gevallen zorgt de parkmanager voor een passende (re-)actie. Het bijkomende gevolg van deze onderlinge communicatie is dat de samenwerking en onderlinge cohesie verbeteren. Hieruit blijkt ook het verschil tussen deze community en de community van de Buurtpreventie Whatsapp groep. In de laatstgenoemde groep, die veel meer deelnemers heeft, worden enkel meldingen in geval van acute nood gedaan.

Samenbrengen van doelen door samenwerking

Wethouder Eric de Ridder vertelt: ‘Met deze proef wordt een extra stap gezet in het vergroten van de veiligheid van het terrein en de samenwerking tussen de ondernemers. Door het versterken van de sociale cohesie, de komst van slimme verlichting en het digitale community platform is het de bedoeling dat er minder incidenten plaatsvinden en een aantrekkelijker bedrijventerrein ontstaat. Het uitgangspunt van de technologie gaat dus verder dan alléén verlichting. En met smart lighting kunnen we bezoekers bovendien laten weten dat ze gezien en gevolgd worden.

Trendsettend

Het bedrijventerrein is de eerste partij in Nederland die meewerkt in de proeftuin. Kreitenmolen Vitaal zet zich in om de slimme technologie goed in de praktijk te testen. Tussentijds en achteraf bekijkt ze met haar leden, de gemeente en Philips alle bevindingen open en kritisch. Daarna wordt bekeken of deze slimme technologie geschikt is om ook op andere bedrijventerreinen te gebruiken.

Contact

Meer weten of heeft u een idee? Stuur een bericht aan service.lighting.nl@lighting.com

© Copyright - Kreitenmolen Vitaal